Kunst uit de Haaglanden in Haarlem

De komende weken, deze zomer, vindt tussen twee landelijk gerenommeerde kunstenaarsverenigingen te weten KZOD uit Haarlem en ArtiBrak uit Voorburg een uitwisselingstentoonstelling plaats. Niet minder dan 34 leden van deze verenigingen hebben zich laten inspireren door eenzelfde thema en tonen de neerslag daarvan in de expositieruimte van de collega’s! Het gekozen thema Binding vormt een ware uitdaging en inspiratiebron voor de beeldend kunstenaars van beide verenigingen, gelet op doordachte uitwerkingen in het gecreëerde werk. De zoektocht van de beeldend kunstenaars uit de regio Den Haag heeft interessant en contrastrijk werk opgeleverd, dat de komende weken in de Waag en de Kloostergangen te bewonderen is.

Voor Sasha Zuidam is het leven in een chaotisch kluwen als het oplossen van een Gordiaanse levensknoop. Maar zoals zij beklemtoont: naast binding is er ook altijd de ontbinding. Zonder meer indrukwekkend is het hangend object (samengesteld uit divers materiaal op basis van weefbindingen) van Elise Koppers in de Kloostergangen. Marijke Bannink ervaart, met de beelden van bootvluchtelingen voor ogen, de zee als een onverbiddelijke verbinding tussen oorlog en vrede. Paul Carga, Anette van Stekelenburg en Hermien Buytendijk visualiseren – elk op geheel eigen wijze – de onlosmakelijke binding tussen moeder en kind. Daarnaast toont een beeld van Hermien op een oorspronkelijke manier de verbondenheid tussen een violiste en haar instrument. Geheel afwijkend is de benadering van o.m. Joop van Egmond (beelden) en Glen Priester (schilderijen), zij beklemtonen middels hun eigen werk de binding die ze voelen met het landschap, de luchten en vooral de ruimte! Voorts is er ruimtelijk werk te bewonderen van Juliette van Bavel, Willy Hampel en Vera Zegerman. Naast schilderijen en foto’s van Winnifred Bastian, Menno Bauer, Hans Gussekloo, Kate Nobbs, Fred van Pommeren, Natalia Stefanova en Rumiana Yotova.

Deze bijzondere uitwisseling wordt in Haarlem op vrijdag 29 juli om 16.00 uur in de Waag op feestelijke wijze geopend door Afke Spaargaren (Interim-voorzitter van KZOD).

De expositie loopt vanaf donderdag 28 juli tot en met zondag 14 augustus in De Waag
(Spaarne 30: do t/m zo: 13.00 – 17.00 uur) en tot en met vrijdag 2 september in de Kloostergangen (Grote markt 2: ma t/m vrij: 09.00 t/m 17.00 uur)

Het werk van de KZOD leden is vanaf woensdag 20 juli t/m zondag 7 augustus te zien in Galerie ArtiBrak Herenstraat 44 te Voorburg. Zie verder: www.kzod.nl , www.artibrak.nl .

Jan Reijnders