Natuur als inspiratiebron in sfeervolle Waag-expositie

Gedurende de maand oktober exposeert de kunstenares Maria de Jong met haar sculpturen in steen en brons in De Waag aan het Spaarne te Haarlem. Als gast-exposant introduceert Maria de schilder Kees Kalkman waarvan het werk wonderwel harmonieert bij haar sculpturen.
Maria de Jong heeft een grenzeloze fascinatie voor diverse verschijningsvormen van de natuur zoals boomstronken en afgebroken takken. Een inspiratiebron die zij als onuitputtelijk ervaart. Heerlijk vindt Maria het om ruwe steen te nemen en te ontdekken wat zij er mee kan doen, wat de mogelijkheden zijn van het natuurlijk materiaal. Zij componeert als het ware haar sculpturen; de vorm ontstaat in haar hoofd en al beeldhouwend kristalliseert het beeld zich verder uit.
Maria de Jong kiest voor het werken met brons en met uiteenlopende soorten steen zoals albast, serpentijn, onyx en diverse soorten speksteen vanwege de eigenschappen en kenmerken van het materiaal. Zoals al eerder over Maria werd geschreven: ze verstaat de taal van de verschillende soorten steen. Tegelijkertijd laat zij het poetische van steen zien en raakt zo de kern van het natuurlijk materiaal. Daarnaast vormt het formaat van de sculpturen voor Maria een belangrijke factor: ze hebben een menselijke maat. Lyrisch abstract is wellicht een goede omschrijving van haar stenen en bronzen beelden.
Evenals bij Maria noemt Kees Kalkman de natuur als eigenlijke inspiratiebron.Zoals Kees het in eigen woorden omschrijft: de natuur, onze eigenlijke omgeving, waarvan wij vaak behoorlijk vervreemd zijn, vormt voor mij de basis van alle levenslust. Zijn duinlandschappen ademen door de bescheiden kleuren de sfeer van het heel vroege voorjaar terwijl zijn Normandische impressies krijtrotsen in weer en wind tonen.
De sculpturen van Maria de Jong en de landschappen van Kees Kalkman zijn te bezichtigen vanaf donderdag 1 oktober tot en met zondag 18 oktober in Galerie De Waag – Spaarne 30 te Haarlem. (openingstijden: donderdag tot en met zondag van 13.00 uur tot 17.00 uur) De feestelijke opening van deze tentoonstelling vindt plaats op zondag 4 oktober om 16.00. ( zie ook www.mariadejong.nl)