9 Kunstenaars van KCV exposeren in Galerie De Waag

 

John van den Goorbergh Ton van Hamersveld  Renske de Jong  Kees Kalkman  Winnie Meijer-Rob  Petra C.M. Meskers  Dakmar Scholten  Afke Spaargaren  Henk Zwanenburg

 

Expositie: vrijdag 1 maart t/m zondag 24 maart 2024
Opening: zondag 4 februari 2024 om 16.00 uur

 

Openingstijden Galerie de Waag: vrijdag t/m zondag van 13:00 tot 17:00 uur

Kunstenaars Collectief Velsen exposeert in Galerie De Waag 

De jaarlijks terugkerende expositie van Kunstenaars Collectief Velsen (KCV) in Galerie De Waag is altijd bijzonder. De 9 deelnemers werken in verschillende disciplines: schilderijen, keramiek, grafiek, textiel, fotografie, beelden en objecten en in uiteenlopende stijlen waaronder magisch realistisch, abstract, abstraherend, minimalistisch en expressief.

De exposanten zijn; Afke Spaargaren, Henk Zwanenburg, John Van den Goorbergh, Kees Kalkman, Ton van Hamersveld, Renske de Jong,  Winnie Meijer-Rob, Dakmar Scholten en Petra C.M. Meskers.

Afke Spaargaren heeft in Vaucottes sur Mer, Normandië, twee oudere doeken overgeschilderd. De aanleiding was dat er twee bomen omgekapt waren en ze heeft de nieuwe situatie vastgelegd. Afke ontdekte daar midden in het gras een mooie bloem, de Acanthus mollis. De vakantie van Henk Zwanenburg in Zwitserland heeft een berg aan inspiratie voor nieuwe schilderijen opgeleverd. In zijn werken schetst hij vaak landschappen met daarin een auto, trein of boot. John van den Goorbergh woont en werkt in IJmuiden en de zee heeft in zijn leven altijd een grote rol gespeeld. Zijn betrokkenheid bij het water blijkt ook overduidelijk uit zijn schilderijen, aquarellen en tekeningen. Kees Kalkman begon drie jaar geleden met golfkarton ruimtelijk werk te maken. Hij raakte geboeid door het schilderij ‘Prades, het dorp’, dat Joan Miró in 1917 maakte en vroeg zich af hoe de kerk Iglesia de Santa Maria, waarvan de toren midden in het dorp afgebeeld staat, er uit zou hebben gezien. Met foto’s van internet kreeg hij een compleet beeld van de hele kerk zodat het hem lukte de kerk ruimtelijk vorm te geven. Winnie Meijer-Rob maakte een Ei van gerecycled materiaal, versierd met een inktdecoratie met als titel Schijnveiligheid. Het is niet geheel ondenkbaar dat het architectonische Dudok gemeentehuis van Velsen ooit omringd zal worden door de zee omdat de Klimaatscenario’s van KNMI ons al langer waarschuwen voor een zeespiegelstijging die half Nederland onder water zal laten lopen.

Bij Ton van Hamersveld, van oorsprong beroepsfotograaf, heeft het schilderen blijkbaar altijd gesluimerd. Hij maakt olieverfschilderijen, aquarellen, grafisch werk en reliëfs. Het vastleggen van datgene wat hij in gedachten heeft gaat gepaard met ingevingen die hij al doende ervaart. Renske de Jong komt uit IJmuiden en heeft aan de Hogeschool voor de Kunsten te Arnhem (HKA) gestudeerd. Haar vroege jeugd speelde zich af in Zuid West Afrika, alwaar ze de liefde voor de natuur met de paplepel ingegoten heeft gekregen. In de havens van IJmuiden heeft ze ook een voorliefde ontwikkeld voor alles wat ze ‘mooi van lelijkte’ noemt. Ze fotografeert, schildert, boetseert, breit, naait, timmert en zaagt en van alles nog meer.  Petra C.M. Meskers schilderijen bestaan uit vele flinterdunne laagjes verf over elkaar. Afwisselend stuurt ze het proces aan, dan weer laat ze zich verrassen door dat wat onder haar handen ontstaat. En tenslotte Dakmar Scholten (medeoprichter van Beeldend Kunstenaars Velsen) schildert realistisch, verhalend en vervreemdend en werkt in de klassieke technieken en uitsluitend met olieverf.

Kunstenaars Collectief Velsen exposeert in Galerie De Waag Bron Haarlems Dagblad

Bron: Haarlems Dagblad