In de maand november exposeert Loes Stalpers haar schilderijen in Galerie de Waag aan het Spaarne te Haarlem. Deze bescheiden Haarlemse kunstenares heeft zich al jaren geleden teruggetrokken in haar Drentse atelier en werkt daar gestaag door aan haar door licht en kleur geinspireerde schilderijen. Loes is vooral gevormd door de lessen van een tweetal Haarlemse kunstenaars: de beeldhouwer Erik van Spronsen en de graficus Rob Clous die haar op het pad van grafiek heeft gezet. In de jaren daarna heeft zij zich technisch en artistiek als autodidact verder ontwikkeld.

Het werk van Loes Stalpers kan als overwegend figuratief worden gekenmerkt maar laat voldoende ruimte voor de beschouwer over om er als het ware in te “verdwalen”. Zoals Loes het zelf onder woorden brengt: lichtval, vorm en kleur fascineren mij enorm, ik word er door geboeid, ik sla ze op in mijn geheugen en laat ze een tijdje bezinken. Tijdens het schilderen gaan de beelden uit haar herinnering als het ware buiten haarzelf om een eigen leven leiden en dan ontstaan opnieuw grillige vormen en contouren van een landschap.

Loes lijkt altijd op zoek naar nieuwe vormen, kleuren en technieken. Op het ogenblik werkt ze veel met karton. Daarvan maakt zij reliefs die ze met acrylverf bewerkt en vervolgens afdrukt. Een interessant procede waarvan een aantal voorbeelden tijdens deze tentoonstelling worden getoond.

Loes Stapers die behalve in Drenthe de laatste jaren ook regelmatig haar gezicht tijdens groepsexposities in Haarlem en Hoofddorp laat zien maakte in de jaren negentig vooral veel indruk met het immense 7 meter lange paneel voor het Conferentieoord Ernst Sillemhoeve in Den Dolder. De opening van de tentoonstelling in Galerie de Waag (Spaarne 30 te Haarlem) vindt op zondag 15 november om 16.00 uur plaats. De schilderijen van Loes Stalpers zijn daar vanaf donderdag 12 november tot en met zondag 29 november te bewonderen. Openingstijden zijn: donderdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

Jan Reijnders