De Waag heropent met expositie ‘Los Zand’

juli 21, 2020 • Home Grid • Gezien: 234

Haarlems Weekblad

HAARLEM De oudste Haarlemse kunstenaarsvereniging, Kunst Zij Ons Doel, heeft de deuren van galerie De Waag aan het Spaarne heropend. De afgelopen maanden is de galerie grondig gerenoveerd en de eerste expositie die in het geheel vernieuwde pand te zien is, is ‘Los Zand, een expositie die KZOD organiseerde in samenwerking met Kunstenaars Collectief Velsen.

Afke Spaargaren heeft de naam voor deze expositie bedacht en legt uit hoe de tentoonstelling tot stand is gekomen. “Het thema Los Zand heb ik bedacht omdat Kunstenaars Collectief Velsen bestaat uit kunstenaars met vele verschillende disciplines. Wij houden ons bezig met schilderen, mixed media, keramiek, fotografie, collages, textiel en 3D werk in brons. Als los zand dus, maar samen zijn wij hecht verbonden. Aan deze expositie in galerie De Waag doen elf van de zestien leden van ons kunstenaarscollectief mee. Zelf ga ik jaarlijks naar de kust in Normandië waar op het strand veel stenen heb geschilderd. Een prachtig onderwerp. Die uitgeknipte stenen (decoupages) heb ik samen met heavygel, acrylverf en zand gebruikt om er een dreigende zandstorm mee uit te beelden. Hoe wonderlijk is dat uitgekomen: zwaar weer met deze huidige crisis”.

Kees Kalkman is bij de keuze van zijn werk uitgegaan van de letterlijke betekenis van het thema ‘Los Zand’. “Ik heb een keuze gemaakt uit een aantal duingezichten die ik in de afgelopen jaren geschilderd heb. Uitgangspunt daarbij is met zo eenvoudig mogelijke beeldelementen het wezen van het duinlandschap op te roepen. En uit mijn werk dat ik in de afgelopen jaren in Normandië maakte, koos ik het golvenspel met het zand (en meer) aan de kust…”

Dakmar Scholten laat met ‘Determined’ een portret van een jonge vrouw zien die de toeschouwer doordringend aankijkt. Duidelijk niet in een gemakkelijke situatie, maar vastberaden gaat zij haar weg; niemand die haar in de weg zal staan.

Dianne Robinson geeft met haar foto ‘Ochre Vine II’ invulling van het thema Los Zand in overdrachtelijke zin. “Allereerst het oorspronkelijke karakter en de diversiteit van het werk van de verschillende leden binnen ons KCV-collectief. Zo mul zijn aansluitend ook de afzonderlijke series, waaruit deze fotografische composities uit mijn hand zijn ontstaan. Zoals het estetische component in ‘Ochre Vine’ bezijden het concept in ‘Lumina aquilae’ te lezen valt. Het collectief staat beeldend in lux…”

De werken van deze vier en zeven andere kunstenaars zijn nog tot en met 9 augustus te zien bij De Waag, Spaarne 30.

De openingstijden zijn donderdag t/m zondag van 13:00 – 17:00 uur.
Het geldende corona protocol is terug te vinden bij de ingang van De Waag, alsmede op de website van KZOD.

Comments are closed.

error: De inhoud van deze site liever niet kopiëren, dank je wel.

Pin It on Pinterest

Share This