Geschokt werd ik door het bericht dat Peter Groot afgelopen maandag 29 juni is overleden. Peter’s partner Marleen liet het bericht achter met het verzoek om dat  ook binnen de leden van KZOD bekend te maken.

Peter was tientallen jaren lid van KZOD en een alom gewaardeerd kunstenaar. Eigenzinnig was hij  in zijn kunstuitingen en persoonlijke contacten. Met humor kon hij mensen uit hun tent lokken of op het verkeerde been zetten, maar daarmee gaf hij uiting aan een diepe  belangstelling voor zijn gesprekspartner en nam hij geen genoegen met het bewandelen van platgetreden paden. In zijn kunstuitingen was hij schilderachtig , maar vooral ook poëtisch en waren er vele verwijzingen naar taal, ideeën en filosofieën. “Leven vanuit je eigen kracht ; let op de voetprint in je leven”, noemde hij dat.

Wij hebben hem  in de vereniging  voor het laatst ontmoet bij de  nieuwsjaarexpositie dit  jaar in DE WAAG. Op de expositie “Op Reis‘ in september 2014 gaf hij een heel eigen en voorvoelde interpretatie  van  zijn laatste reis, waaraan hij nu is begonnen. Het werkstuk betrof een volledig beschilderde, bewerkte en verrijdbare  doodskist, waarmee hij met creatieve afstand zijn eigen levenseinde voorvoelde.

Hij werkte  vanuit zijn atelier in de kerk van Noord Scharwoude, die hij had omgebouwd tot een ontmoetingsplaats, een museale omgeving en een creatief centrum.  Hij was nog doende met een serie grote doeken, veel drie  dimensionaal werk en een huizenhoge metalen constructie die de ingang van ‘zijn kerk’ opsierde. Nog tijdens zijn chemokuren was hij bezig nieuwe exposities in te richten met veel nieuw werk.

Van zijn dochter Leonie kreeg ik vanmorgen de volgende  oproep aan een ieder die tot onze kring behoort  voor een afscheid in de vorm van een expositie ingericht als “de laatste reis”:

aanstaande vrijdag 3 juli is zijn kerk (Kerklaan 8 Noord Scharwoude) open vanaf 14.30 uur,  zijn afscheid begint rond 15.00 uur en uiteraard is er ruim de tijd om zijn expositie, zijn werk en zijn leven te bespreken en het glas te heffen op een bijzondere man, vader, vriend, artiest. 

Wij missen in Peter een van de oudste getrouwen leden van de vereniging. Hij was een vriend voor velen.

Persoonlijk zal ik hem zeker missen en ik voel de pijn dat ik de laatste eetafspraak te lang heb uitgesteld. Ik wens Marleen en al zijn dierbaren heel veel sterkte.

Namens de vereniging  Kunst Zij Ons Doel,

Afscheidswoord [PDF]

Leo van Velzen