Ik heb mijn opleiding in de tachtiger jaren genoten aan de Vrije Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Een van mijn docenten aldaar was Wil Bouthoorn die mij leerde met ei-temperaverf te schilderen. Al werkende met ei-tempera als basis ben ik vervolgens ook met andere materialen (zoals pigmenten) gaan werken, met als resultaat schilderijen die men doorgaans als “gemengde techniek” aanduidt. Vanwege mijn interesse – van oudsher – in alles wat met oudheden, opgravingen e.d. te maken heeft zocht ik steeds naar een betere manier om deze onderwerpen te visualiseren. Populair gesteld: de onderwerpen moesten in mijn ogen wat “ouder dus echter” verbeeld worden.

Aldus kwam ik al experimenterend uit op het werken met andere materialen, materie/cementachtige stoffen. Deze benaming dus “materieschilderijen” is eigenlijk niet helemaal correct. Materie vormt veelal de basis van het schilderij maar altijd voeg ik ei-tempera en bepaalde aarde-pigmenten (ijzeroxyde) toe.Tijdens het maken van een materieschilderij stuit je soms op bepaalde structuren en van daaruit probeer ik laagte en diepte in het schilderij aan te brengen. Vandaar dat ik het maken van een dergelijk schilderij soms een beetje als beeldhouwen ervaar. Door de vorm van het materiaal neigen ze er soms ook naar.

Maar het belangrijkste is uiteraard niet het materiaal of de materialen waar je mee werkt maar wat je er mee doet. Ik wil schilderijen maken die mensen iets kunnen zeggen, ze hoeven het schilderij niet in rationele zin te begrijpen maar het moet ze in feite kunnen raken. Ik probeer de mensen die er naar kijken er mee te verrassen. Het moet in mijn ogen dus tot de verbeelding kunnen spreken.

Dat is dus de opdracht die ik mijzelf geef: mijn ideeen en gevoelens te visualiseren in beelden (of het nu een meer of minder abstracte compositie is) die kunnen aanspreken. Veelal – maar niet altijd – streef ik een combinatie na van figuratieve elementen in een meer abstracte compositie.

Joke Smitlaan 1
2104 TE Heemstede

Atelier:
van Marumstraat 54
2012 XW Haarlem

023-5290044
e-mail
www.jacinthareijnders.nl