Henk Ames overleden

juli 3, 2018 • KZOD Persberichten 2018, Masonry-top, Nieuws • Gezien: 390

Afgelopen zondag bereikte ons het bericht dat Henk Ames zaterdagavond op 88 jarige leeftijd is overleden. Henk Ames, meer dan 60 jaar beeldend kunstenaar, kon met recht tot een van de meest kleurrijke schilders in de regio Kennemerland worden gerekend.

Henk Ames was in de loop van de afgelopen decennia niet alleen bekend als beeldend kunstenaar, als tekenleraar aan diverse lycea doch in de vijftiger en zestiger jaren vooral als Directeur van het Opleidingsinstituut “Hendriks” voor tekenleraren. Vele tekenleraren van scholen in en buiten de regio zijn door Henk Ames opgeleid. En het begeleiden zat Henk gedurende de jaren hierna nog steeds in het bloed: wekelijks verzamelde hij collega’s om zich heen in zijn woning aan de Bloemendaalseweg om gezamenlijk te schilderen of te tekenen!

De stijl van Henk Ames is niet onder een noemer te vangen. Zijn grote talent beslaat een breed gebied van fijnschilderen, kleurrijk puur expressionistisch of abstracte schilderijen en zelfs keramisch werk. Deze veelzijdigheid in stijlen kan geheel verklaard worden door zijn grote belangstelling voor al het nieuwe in de mens en in de kunst! Roemen velen zijn portretten en kleurrijke stillevens, andere kunstminnenden zijn zeer onder de indruk van zijn prachtige expressionistische werk of zijn abstracte schilderijen. Abstractie of figuratie: voor Henk Ames zijn het schijnbare tegenstellingen, al zijn werken vertonen een subtiel lijnenspel en daarnaast een sterk kleur en vormgebruik.

Henk Ames heeft vele solo-exposities gehad en aan diverse groepstentoonstellingen deelgenomen: onder meer in het Frans Hals Museum in Haarlem en het Stedelijk Museum in Amsterdam. Van KZOD nam Henk, precies een jaar geleden, afscheid met een indrukwekkende overzichtstentoonstelling in De Waag . De afscheidsceremonie  vindt op vrijdag 6 juli a.s. om 12.30 uur plaats in de Dorpskerk Bloemendaal, Kerkplein 1 te Bloemendaal.

Henk Ames, een uniek kunstenaar en een uniek mens, creatief, kritisch en altijd belangstellend : wij zullen hem missen!

Namens het KZOD Bestuur,

Jan Reijnders (secretaris KZOD)

Comments are closed.

error: De inhoud van deze site is copy protected!